Brandsikring
Brandsikring af Bygninger
Alle medarbejdere hos Motivo Gruppen er uddannet og certificerede til at kunne brandsikre korrekt.
Brandsikring
Vores viden baseres på lovgivningen, teknisk ekspertise, erfaring, produktkendskab samt brandsystemer til alle typer bygninger. Vi rådgiver vores erhvervskunder om korrekt brandtætning, og vigtigheden i at brandklasser samt brandceller vedligeholdes og efterses.
Er I i tvivl om, hvor brandsikker jeres bygning er, kommer vi gerne ud og inspicerer bygningen med fokus på, hvor der kan optimeres og brandsikres. Vi identificerer huller og gennemføringer i bygningen, som kan være potentielle brandfælder. Herfra rådgiver vi sammen med brandmyndigheden om korrekt brandtætning, så risikoen for brand- og røgspredning mindskes.
KS materiale i form af en Dalux Handover pakke er muligt efter endt arbejde og/eller besigtigelse.
Professionelle og certificeret til at udføre korrekt passiv brandsikring
Brandtætninger udføres altid som systemlukninger, da de forskellige brandtætningsprodukter skal være brandtestet sammen. Således opretholdes producenternes garantier for brandklasser. Systemløsningerne er således dokumenterede brandtætninger eller præ-accepterede løsninger, som det benævnes i BR18. For at finde den korrekte løsning på en brandtætning, er der forskellige forudsætninger, som skal være på plads – såsom rørtype, isoleringstype og hulstørrelser.
Gennemgang af brandceller er vigtig for at kunne udføre en dokumenteret løsning. Dokumenterede løsninger skal tænkes ind i byggeriet på et tidligt tidspunkt ved nybyg/renovering. Men det er absolut lige så vigtigt i allerede opførte bygninger. På den måde gives der plads til den rette løsning – og en økonomisk fordelagtig løsning.
Brandsikring – Hvordan klares det?
Byggerier brandsikres på flere måder. For nogle byggerier er der installeret aktive anlæg, fx sprinkleranlæg, automatisk brandalarmanlæg (ABA), automatisk branddørlukker (ABDL), m.m.
Alt byggeri er også udstyret med passiv brandsikring, som er den sikkerhed, der er indbygget i bygningen. Den passive brandsikring sikrer at, flugtvejsforholdene er tilpasset brugen af bygningen, og opdeling i brandmæssige enheder for at forhindre spredning af røg og brand, samt sikrer at brandvæsnet kan bekæmpe brand i bygningen.
Hvilken passiv brandsikring den enkelte bygning er udstyret med, afhænger af, hvilken brug den er godkendt til, og hvornår. Et parcelhus er ofte kun udstyret med flugtveje og redningsåbninger, men kan også være udstyret med brandmæssige adskillelser.
Større og mere brandteknisk komplekst byggeri, medicinal produktioner, institutioner, hospitaler etc. vil ofte være med opdelinger i brandceller og brandsektioner, med flugtvejsgange og -trapper, brandsikring af tag og loftsrum, og med brandsikrede installationsgennemføringer. En del af den passive brandsikring vil være skjult i selve bygningskonstruktionerne.
Fejl og mangler på den passive brandsikring kan i tilfælde af brand betyde, at branden kan sprede sig til en større del af bygningen. Det kan medføre store skader og i værste fald også være til fare for mennesker der opholder sig i bygningen. Det er derfor vigtigt at den passive brandsikkerhed i en bygning er i orden, og hjælper med at at beskytte liv og værdier. Mange store Danske brande kunne været undgået med korrekt og opdateret brandsikring. F. Eks branden i 2012 på Valbygårdsvej eller i 2022 på Grøndals Parkvej.
Det er et lovkrav, at der en gang årligt foretages eftersyn af den passive brandsikrings synlige og tilgængelige forhold. For mange kan det være en udfordring blot at identificere den passive brandsikring i den enkelte ejendom. Dertil kommer at vide, hvordan man identificerer fejl og mangler, eller bare at vide hvordan den passive brandsikring ser ud, når den er i orden. For at tjekke eksisterende brandtætningers forhold samt lovlighed laver vi et destruktivt indgreb og evaluerer på den baggrund om der er behov for komplet inspektion eller om det er tilstrækkeligt at udføre stikprøver i 15, 25 eller 35% af bygningen.
Brandtætning af kabler
Det er godt at have brandsikring af kabler og rør i orden, da der ellers kan være større risiko for brand- og røgspredning til andre dele af bygningen. Vi rådgiver gerne om, hvordan man bedst muligt sørger for solid brandtætning af kabler, så man mindsker risikoen for brand- og røgspredning så meget som muligt.
Vi har hos Motivo Gruppen også fokus på bæredygtighed, da vi siden vores start har haft øje for den grønne omstilling, så byggerier bliver så miljøvenlige og bæredygtige som mulige. Vi forsøger derfor altid at rådgive ud fra et bæredygtigt perspektiv.
Vi Tager Grønt Ansvar.
Brandtætning af installationsgennemføringer
Brandtætning af installationsgennemføringer er den grundlæggende forudsætning for at forhindre røg- og brandspredning i brandklassificerede bygningsdele. Samtidig stiller Bygningsreglementet også krav om, at der brandlukkes med præ-accepterede systemløsninger.
Brandfugning
Samlinger i konstruktioner skal brandsikres på samme vis, som de brandadskillende bygningsdele. Derfor skal der altid brandlukkes i samlinger med brandklassificerede og dokumenterede produkter. Lineære brandtætnings fuger udføres i henhold til DIN 18540 og DIN 18545. Der skal tages forbehold belastnings evner i tilfælde af bevægelse.
Det er nødvendigt at brandfuge samlingerne mellem en branddør og en brandvæg. Hvis en branddør ikke er monteret korrekt og med den korrekte brandfuge, kan det have stor og vigtig betydning for personsikkerheden ved en evt. brand. Selvom brandsikring er af største vigtighed i en bygning, opdages der ofte væsentlige fejl og mangler ved brandtekniske tilsyn. Krav til en branddør afhænger af brandkravet til den væg, som døren monteres i; f.eks. om den er placeret i en brandsektionsadskillelse eller brandcelleadskillelse.
Brandtætning af rør
Ligesom brandtætning af kabler er vigtigt, er brandtætning af rør også betydningsfuldt, når det handler om mindskning af brand- og røgspredning i forbindelse med en brand. Hvis ikke rørene er brandsikret kan branden eller røgen sprede sig hurtigere til andre dele af bygningen. Det er derfor ikke ligegyldigt, om rørene er brandtætte eller ej.
Dokumentationskrav
Nye skærpede krav til brandtætninger stiller store krav til dokumentation. For at kunne leve op til disse krav forudsætter det, at der foretages brandtætninger af gennemføringerne i bygningens brandmæssige adskillelser med præ-accepterede løsninger. Du skal kunne dokumentere, at den anvendte brandlukningsmetode er godkendt og testet overfor myndighederne. Hvis der brandlukkes med præ-accepterede løsninger, er dokumentationsprocessen relativt enkel, men de skal forsat kunne dokumenteres. Arbejdet skal således proces dokumenteres.
Digital kvalitetssikring
Vi sender altid dokumentation for de præ-accepterede løsninger, vi vælger at bruge, inden arbejdet påbegyndes. Dette er kundens garanti for overholdelse af paragraf 114 i bygningsreglementet. Vi samler al dokumentation og alle nødvendige oplysninger om det udførte arbejde i en dybdegående rapport med fuld dokumentation og fotos af arbejdet, når arbejdet er afsluttet.
Produkter
Vi anvender kun produkter, der er testet i henhold til EN 1366-4 for lineære fuger og klassificeret i henhold til EN 13501-2. Hvilken løsning, der skal anvendes, afhænger meget af mange forskellige forhold. Det kan for eksempel være, at der stilles krav til, at fugen skal kunne være fleksibel eller bredden på brandfugen samt hvilken bygningsdel, det drejer sig om. Vi har dokumenterede løsninger til det hele.
-
Akrylfuge
-
PU-Fugebånd
- Brandtætningsliste
- Siliconefuge